Zetelaka turisztikai látnivalókban, kulturális értékekben, hagyományörző programokban gazdag, népes székely nagyközség. A székelykapuk sokasága, a színes népviselet és a székely konyha jelentős turisztikai vonzerőt képviselnek,  természeti látnivalóit bő választékban tárja a látogatók elé. A községhez tartozó településeken és a völgyekben ma a hétvégi pihenőházak sokasága fogadja a látogatókat.

A Nagy-Küküllő völgyében, a Hargita-hegység nyugati oldalán, Székelyudvarhelytől 12 km-re, a 138-as megyei úton fekszik Zetelaka. Hargita megyének mintegy a közepén terül el.

A nagyközséghez hat település tartozik: Zetelaka, Zeteváralja, Sikaszó, Ivó, Deság és Küküllőmező.  A tanyabokrokból kialakult faluközösségek misztériumát a természetközeliség, hagyományos gazdaélet, a még mindig meglévő ősi mesterségek gyakorlása adja.

A székelyek szent hegyének nevezett, Madarasi-Hargita lábánál fekvő település több mint felét állat-és növényvilággal gazdagon megáldott erdős területek alkotják.

A kilencszáz éves települést a történelmi jelentőséggel bíró, természeti és kulturális kincsek, a nagy területeken elhelyezkedő erdők, a változatos kirándulási-, túrázási lehetőségek, a helybeliek vendégszeretete, a színes kulturális események teszik egyedivé, vonzóvá.

A községünkbe látogatva a környék legnagyobb római katolikus temploma csodálható meg. További építészeti látnivalók: a temetőben található Kisboldogasszony kápolna, Zetelaka legrégebbi építészeti emléke, néhány hagyományos népi építészetet őrző utcarészlet, valamint több száz székely kapu.

kulturálódni vágyók a helyi népdal-, néptánc-, színjátszó csoport, illetve fúvószenekar, furulyacsoport előadásait nézhetik és hallgathatják meg. Zetelaka és környéke már sok híres embert is elbűvölt, akik aztán vidékünkre jártak, járnak kikapcsolódni. A romániai magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Sütő András író sűrűn tartózkodott a sikaszói hétvégi házában. Ugyancsak sikaszói helyszíneken forgatták Tamási Áron Ábel a Rengetegben c. regényének filmváltozatát. A kommunizmus ideje alatt Nicolae Ceausescu volt diktátor építtetett vadászvillát Zeteváralján, ahová több ízben jött vadászni.

természet közelségét keresők a Zetelaki Víztározó horgászati, fürdőzési, csónakázási lehetőségeit használhatják ki.

túrázni vágyók különböző gyalog-, lovas- és szekértúrák között válogathatnak. Zete vára, Zete Tanösvény, a 1801 m magas Madarasi-Hargita csak néhány a sok túrázási lehetőség közül.

Az állatvilágért rajongók az Ivói Vadasparkban természetes környezetükben tekinthetnek meg és fotózhatnak szarvasokat, őzeket, muflonokat és vaddisznókat. A Madarasi Hargita Natura 2000 Természetvédelmi olyan állatok lelnek védelemre, mint a siketfajd, farkas, őz, szarvas, madárfajok sokasága, valamint a barnamedve, amelyet akár természetes környezetükben is alkalom nyílik megfigyelni.

A fenyvesekkel körülölelt Zetelaka és tartozéktelepüléseinek természetes adottságai igazi pihenést biztosítanak minden korosztály számára.

Szeretettel várjuk községünkbe!