A gépkocsival történő utazásuk esetén az üzemanyagköltség egy részét is megtérítik, nemcsak ingyen utazási jegyeket kaphatnak a fogyatékkal élők. A törvény értelmében üzemanyag csak a települések közötti utazásra számolható el, a helységen belüli gépkocsihasználatra nem. A kedvezményezettnek el kell döntenie, hogy ingyen utazási jegyet igényel, vagy üzemanyag-elszámolást, a kettőt együtt vagy kiegészítésként nem kérheti.

A súlyos fogyatékkal élők 24 menettérti jegyre, a közepesen súlyosak 12 jegyre jogosultak, azaz nem kell meghatározott időtartam alatt vissza is utazni. Az üzemanyag-elszámolás esetében a súlyos fogyatékossággal élőknek legtöbb 24 utazást számolnak el, legtöbb évi 1500 lej értékben, az előrehaladott fogyatékossággal élőknek 12 utazást 750 lej értékben. Nem az üzemanyag-fogyasztás alapján számolják a támogatás értékét, hanem az állami vasúttársaság másodosztályú menetjegyeinek árai alapján, és a határérték átlépése esetén a támogatást már nem folyósítják.

Az elszámolás, kérvényezés történhet személyesen vagy postán is, az utazástól számított hatvan napon belül, mellékelve az érvényes besorolás mellett a személyes iratokat, az üzemanyag kifizetési bizonylatait, a fogyatékkal élő bankszámlakivonatát, ahová további hatvan napon belül utalják a támogatás összegét. A kérésben meg kell jelölni az utazás időpontját, az indulás és érkezés helyszínét, a gépkocsi tulajdonosát, saját felelősségű nyilatkozatot, hogy az utazás a fogyatékkal élő érdekében történt. Az iratcsomók összeállításában az egyes vagy kettes besorolású sérült Zetelaka községbeli személyek számíthatnak úgy a csíkszeredai Fogyatékkal élő személyek jogait megállapító iroda munkatársainak a segítségére (Zöld Péter utca, 6. szám), mint a helyi önkormányzat szociális osztályának a közbenjárására (Zetelaka, Sebestyén Mózes utca 5. szám, telefonszám: 0757-027567).

 

Szabó – Balázs Attila