AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM UTASÍTÁSAI

10 viselkedési forma, amelyet ajánlott követni:

1. Gyakran kell kezet mosni
A kézmosás és –fertőtlenítés döntő fontosságúak a fertőzés megelőzése érdekében. A kezeket szappannal és vízzel mossuk legalább 20 másodpercig. Ha nincs kéznél víz és szappan, akkor 60%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőszert is lehet használni. A kézmosás elpusztítja a vírust.

2. Kerülje a kontaktust azokkal a személyekkel, akik akut légúti fertőzésgyanúsak.
Mindig 1m távolságot tartson más személyekkel szemben, leginkább ha azok tüsszögnek, köhögnek vagy lázasok, mivel kis távolságból a nyálcseppek könnyen átterjeszthetik a vírusokat.

3. Ne nyúljon a kezével a szeméhez, orrához és szájához
A vírus leginkább a légutakon át terjed, de bejuthat a testbe a szemeken, orron, szájon keresztül, ezért kerülje azok érintését, ha nem mosta meg jól a kezét.
A kezek érintkeznek a fertőzött felületekkel, így a vírus az egész testben elterjedhet.

4. Fedjék el szájukat, orrukat, ha köhögnek vagy tüsszentenek.
Ha légzőúti fertőzése van, ne közeledjen más személyekhez, csak fedett szájjal, orral köhögjenek, tüsszögjenek, viseljenek védőmaszkot és mossák meg a kezüket. Ha kézzel fedik el köhögés, tüsszögés alatt a szájukat, mindent meg tudnak fertőzni, amihez hozzáérnek.

5. Ne szedjenek antibiotikumot vagy antivírus gyógyszereket, csak ha azt az orvosa írja fel.
Jelenleg nincs tudományos kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy antibiotikum szedésével meg lehet előzni az új koronavírus fertőzést. (Covid-19). Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatnak, a vírusok ellen nem.
A Covid-19 egy vírus, tehát nem alkalmazható antibiotikum, mint megelőzés, csak ha bakteriális felülfertőzés történik.

6. A különböző felületeket klór vagy alkohol alapú fertőtlenítőszerrel tisztítsa meg.
Azok a kémiai fertőtlenítőszerek tudják elpusztítani a koronavírust (Covid-19), amelyek tartalmaznak: klórt, fehérítőt, oldószert, 75%-os etanolt de 75%, kloroformot. Az Ön orvosa és gyógyszerésze tudni fogja mit kell használni.


7. Csak akkor használjon védőmaszkot, ha úgy érzi, hogy meghűlt, vagy fertőző betegek közelében van. A maszk felhelyezése előtt mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használjon alkoholos antibakteriális gélt. Gondoskodjon róla, hogy ne maradjon rés az arc és a maszk között. Használat közben lehetőleg ne érjen hozzá a maszkhoz.

8. Kínai termékek vagy a Kínából érkezett csomagok nem veszélyesek.
A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet azt nyilatkozta, hogy azok a személyek, akik Kínából kapnak csomagot, nincsenek kitéve a koronavírus általi fertőzésnek, mivel az nem él sokáig a különböző felületeken.

9. Ha láza van, köhög és Kínából vagy valamelyik európai karanténzónából érkezett az utóbbi 14 napban, hívja a 112-t!
Az új koronavírus lappangási ideje 1 és 14 nap között van. Ha Kínából vagy valamelyik európai karanténzónából érkezett az utóbbi 14 napban vagy olyan személyekkel érintkezett, akik a fentebb említett zónákból érkeztek az utóbbi 14 napban és láza van, köhög, légzési nehézségei vannak, izomfájdalmak és levertség gyötri, hívja a 112-t, hogy eligazítást kapjon. Használjon maszkot, ha más személyekkel érintkezett, használjon egyszer használatos törlőkendőt és mossa meg jól a kezeit.

10. A házi kedvencek nem fertőznek.
Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák és macskák megfertőződhetnek. Elővigyázatosságból viszont mossuk meg a kezünket, ha érintkeztünk az állatokkal.

További információk román nyelven:
http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19