Kijárási tilalom van szerdától Romániában − Milyen igazolásokra van szükség?

 

Szerdán 12 órától kijárási tilalom lépett érvénybe Romániában. Ez azt jelenti, hogy lakásunkat csak akkor hagyhatjuk el, ha munkába (ide értendő a mezőgazdasági tevékenység is), gyógyszertárba, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra kell menni, véradásra, vagy önkéntes munka elvégzésére,  élelmet kell vásárolnunk magunknak, gyermek vagy idős ápolását kell elvégeznünk, vagy háziállat sétáltatása miatt a lakhely közelében. A rövid séta és a sportolás is megengedett, a lakhely közelében, kivéve a csapatsportok. A mezőgazdasági termelők is kimehetnek a termékeik értékesítése érdekében.

 

A 65 év feletti személyek csak 11 és 13 óra között hagyhatják el a lakhelyüket, a fentebb említett célokból, kivéve, ha munkavégzés (pl. idősebb tanárok, üzletemberek esetében) vagy mezőgazdasági munka elvégzése céljából akarják elhagyni az otthonukat. 

 

FONTOS TUDNI! 

A lakásunkat nem hagyhatjuk el munkahelyi vagy egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és személyi igazolvány nélkül!

 • Amennyiben valakinek személyes okból kifolyólag kell elhagynia lakását, a hatóságok kérésére köteles a kitöltött egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot felmutatnia. Figyelem! A hatóságok kérésére, igazoltatáskor az eredeti román nyelvű nyilatkozatot kell felmutatni - kinyomtatva, telefonon vagy tableten (aláírással ellátva), vagy kézzel írott formában - a személyi igazolvánnyal együtt. A magyar nyelvű tájékoztató csak útmutatás a felelősségvállalási nyilatkozat kitöltéséhez. NE EZT NYOMTASSUK KI!

 • Amennyiben valakinek munkahelyre kell mennie, a hatóságok kérésére köteles munkahelyi igazolványt vagy munkahelyi igazolást felmutatnia. Figyelem! A hatóságok kérésére, igazoltatáskor az eredeti román nyelvű igazolást kell felmutatni a személyi igazolvánnyal együtt, vagy telefonon, tableten az elektronikus verziót, azonban minden változaton kötelező aláírás legyen. A dokumentumot nem kötelező a cég pecsétjével ellátni. A magyar nyelvű tájékoztató csak útmutatás az igazolás kitöltéséhez.

 • A szabadfoglalkozásúaknak és egyéni vállalkozóknak (PFA) egy saját felelősségre tett nyilatkozatot kell felmutatniuk (ebben szerepelnie kell a névnek, születési évnek, a lakhelyelhagyás céljának, a dátumnak és az aláírásnak). A saját felelősségre tett nyilatkozatot elektronikus formában is fel lehet mutatni a hatóságoknak, azonban aláírás kell legyen rajta.

 

A letölthető PDF dokumentumok számítógépen is kitölthetőek!

 

Az igazoltatást a rendőrök, csendőrök, helyi rendőrség tagjai végzik. A hamis nyilatkozattételt a törvény 3 hónaptól két évig terjedő börtönnel vagy bírsággal bünteti.

 

 

ÚTMUTATÓ AZ EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ ÉS HASZNÁLATÁHOZ

 1. Az első bekezdésnél: írjuk be teljes nevünket (nume, prenume) és a születési dátumunkat (nap, hónap, év).

 2. második bekezdésnél (Locuind în fapt) a tényleges lakcímünket kell beírni, ahol a kijárási tilalom alatt tartózkodunk. FONTOS! Azt a címet írjuk be, ahol ténylegesen lakunk vagy ahol a kijárási tilalom alatt tartózkodunk, akkor is, ha nem ez a cím szerepel a személyi igazolványban! 

 3. A harmadik bekezdésben arról nyilatkozunk, hogy valós adatokat adunk meg. Ide azt kell beírni, hogy hova megyünk. Például: ha munka miatt megyünk ki a lakásból, akkor beírjuk a munkahelyünk címét (város, utca, szám, emelet, lakrész, megye).

 4. A négyzetek közül válasszuk ki, hogy milyen okból hagyjuk el a lakást, és tegyünk egy X-et vagy egy pipát!

 5. A dokumentumot aláírással és dátummal kell ellátni. Ezt a hatóságoknak be lehet mutatni:

  • kinyomtatva

  • telefonon vagy tableten, de erre is kell dátum és aláírás

  • kézzel írva

 6. Kézzel írott nyilatkozat esetében nem kell a teljes űrlpaot lemásolnunk, csak az alábbiakiat kell leírni:

 • családnév és keresztnév

 • születés dátuma

 • tényleges lakhely címe

 • a lakhely elhagyásának az oka (a hivatalos nyilatkozatban felsorolt okok egyikét kell feltüntetni)

 • datum és aláírás

 1. A nyilatkozatot a lakás elhagyása előtt ki kell tölteni. Ha a rendőr megállít, akkor ez már nálunk kell legyen. Nem lehet a hatóság előtt kitölteni a papírt!

 2. Minden alkalommal, amikor kimegyünk a házból, legyen nálunk érvényes személyi igazolvány!

 

 

ÚTMUTATÓ MUNKAVÉGZÉSI KIJÁRÁSI IGAZOLÁS KITÖLTÉSÉHEZ ÉS HASZNÁLATÁHOZ

 

 1. Az igazolás első sorát a munkaadó jogi képviselője töltse ki adataival!

 2. A második sorban a jogi képviselő beosztását kell beírni (elnök, igazgató, adminisztrátor, stb.)

 3. A harmadik sorban a cég/intézmény/szervezet hivatalos nevét kell feltüntetni.

Itt a jogi képviselő arról is nyilatkozik, hogy a munkavállaló otthoni lakcíme és munkahely közötti közlekedése szükségszerű és elkerülhetetlen a munkavégzés céljából, illetve a munka nem szervezhető meg otthoni vagy távmunka által.

 1. A második bekezdés annak a munkavállalónak, alkalmazottnak az adataira vonatkozik, aki munkavégzés céljából közlekedik:

  1. családnév, keresztnév, születési dátum

  2. személyi igazolvány szerinti lakcím

  3. szakmai tevékenység területe

  4. munkahely vagy a munkvégzés helye

  5. kijárási útvonal; két címet kell megadnunk: azt, ahol a kijárási tilalom ideje alatt tartózkodunk (akkor is, ha ez nem a hivatalos lakcímünk) és a munkahely (vagy a munkavégézési hely) címét

  6. közlekedési eszköz (ha autót használunk, tüntessük fel a gépjármű rendszámát)

 2. Dátumozzuk és írjuk alá nyilatkozatot!

 3. Az igazolást a hatóságoknak be lehet mutatni:

 • kinyomtatva

 • telefonon vagy tableten, de erre is kell dátum és aláírás

 • kézzel írva

 1. Minden alkalommal, amikor kimegyünk a házból, legyen nálunk érvényes személyi igazolvány!

 

Tartsuk be az előírásokat! Csak sürgősségi esetekben hagyjuk el otthonunkat! A kihágásokat súlyosan büntetik.