Hivatalosan is megnyitották tegnap a Biztos kezdet nevet viselő házat Zetelakán, amelyben a Gyulafehérvári Caritas jóvoltából a nehezebb helyzetben lévő kisgyermekes családoknak nyújtanak támogatást. Ez volt a harmadik ilyen ház hivatalos megnyitója a gyergyóalfalvi és a marosszentgyörgyi után, az elkövetkező hónapokban pedig további három vár átadásra.
 
Ünnepelni gyűltek össze Zetelakán tegnap délelőtt, hiszen a régi alszegi óvodában hivatalosan is megnyitotta a Gyulafehérvári Caritas a Biztos kezdet foglalkoztató központját. Az intézménybe elsősorban nehezebb helyzetben élő családokat várnak, 0–6 éves korú gyermekeikkel. Szakemberek: pedagógus, pszichológus, a helyi közösségi asszisztens és egy szociális munkás nyújt egyéni és csoportos foglalkozások által segítséget szülőknek és gyermekeiknek, ahhoz, hogy jól induljon, és ezáltal biztosabbá váljon a gyermekek jövője.
Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere elmondta, öröm számára az új létesítmény, amely egy újabb állomása a község és a Caritas közel tízéves partnerkapcsolatának. Mint mondta, az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődött a község szociális helyzete a partnerkapcsolati együttműködésnek köszönhetően.
 
– A Biztos kezdet ház egy több darabkából álló puzzle része, amely minden bizonnyal sikeres lesz, akárcsak a többi hasonló kezdeményezés, például a nappali foglalkoztató központ vagy az idősekkel való foglalkozások. Eddig a felnőtteket, nagyobb gyerekeket céloztuk meg a felzárkóztatás érdekében, most azonban a leendő családokkal és a kisgyerekes családokkal fogunk foglalkozni, hogy a jövő generációjának a fejlődését meg tudjuk alapozni. Bízom benne, hogy a projekt által még jobban láthatóvá válnak a szociális befektetéseink – fogalmazott az elöljáró.
Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója statisztikai adatokkal kezdte gondolatait. Beszédében kitért arra, hogy Románia az EU-s statisztikákban rendszerint a lista végén vagy elején szerepel, ha valamilyen hiányosságot, szegénységet mérnek. Mint mondta, a hazai lakosság 23,4 százaléka relatív szegénységben él. A gyerekek még nagyobb veszélynek vannak kitéve, 30 százalékuk él relatív szegénységben, és azok a családok, amelyekben háromnál több gyermek van, még rosszabb helyzetben vannak. Bár az utóbbi tíz év adatai szerint egyre kevesebb gyerek születik itt is, ezek a gyermekek pedig zömében olyan környezetbe érkeznek, ahol hátrányos helyzettel, ebből fakadó gondokkal küszködnek, és alig vannak olyan programok, szolgáltatások, amelyek által felzárkóztatásra kapnának lehetőséget. Mint mondta, a Gyulafehérvári Caritas Székelyföldön hat ilyen központot indított el, céljuk ugyanis, hogy ezek a gyermekek fogantatásuk pillanatától kezdve és családjaik megfelelő nevelési, egészségi programokon vehetnének részt, ezáltal már az első pillanatoktól kezdve támogatva legyenek.
– Hatalmas probléma, hogy több tízezer olyan gyermek él az országban, aki, mikor az óvodát, iskolát kezdi, már egy-két éves lemaradása van társaival szemben, és ennek tükrében nem lehet csodálkozni azon, hogy nem bírja a lépést a többiekkel és hamar kimarad. Romániában az egyik legmagasabb az iskolaelhagyások aránya az EU-ban. Ezek a számok indokolják, hogy időben elkezdjük és jelen legyünk a gyerekek 0–6 év közötti életében – fogalmazott Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy ez nem rövid távú, hanem egy olyan humánerőforrásba való befektetés, ahol az eredmények 10-15 év múlva látszanak majd.
 
Norvég Alap és állami támogatás
Márton Melánia, a Biztos kezdet egy biztos jövőért – integrált szociális ellátás kisgyermekes családok számára projekt koordinátora ismertette a program részleteit. Elmondta, a projekt célja, hogy vidéki településeken alapszolgáltatásokhoz biztosítsanak hozzáférést kisgyerekes és babát váró családok tagjai számára. A pályázat lebonyolítója a Gyulafehérvári Caritas szociális gondozás ágazata. A megvalósítás ideje 24 hónap, 2021 szeptemberében kezdték a munkát és 2023 augusztusában zárul. A projektet a Norvég Alap támogatásából, a román állam finanszírozásával és a Caritas önrészével valósítják meg. A támogatás teljes értéke 3 586 000 lej. Márton Melánia elmondta, a projekt lejárta után sem áll meg az élet, hiszen a helyi közösségekkel és az érintett önkormányzatokkal folytatni fogják a megkezdett tevékenységeket.
 
A gyermekek érjék el a velük született képességek optimumát
Borbély Ildikó, a projekt szakmai koordinátora a program újszerűségét emelte ki. Mint mondta, az élet kezdetét célozták meg programjuk által, így nemcsak a 0–6 év közötti gyereket nevelő családokkal foglalkoznak, hanem már a várandós anyákkal is.
– A terhesség az első lépcsőfok, ezt követi a születés, az anyává válás, a csecsemőgondozás, fejlődésének követése, majd a szocializáció, amikor közösségbe kerül a gyermek. Ez az a folyamat, amelyen keresztül mi támogatni tudjuk a családokat az igényeknek megfelelően, és ezáltal segíteni tudjuk, hogy ezek a folyamatok zökkenőmentesen történjenek. Minden befektetett munka, amit ebben az időszakban megteszünk, megtérül majd a jövőben – részletezte.
A Biztos kezdet házban szülők és gyerekek együtt vehetnek részt a foglalkozásokon, egyéni és csoportos programokon az igények függvényében. Többek között terhesgondozást és szülésfelkészítőt tartanak a várandósoknak, csecsemőgondozást, csoportos tematikus foglalkozásokat külön szülőknek, a gyermekfoglalkozásokat korcsoportonként kétfelé osztották, 0–3 éves, illetve 3–6 éves korosztályokra. A foglalkozásokat jelenleg hétköznapokon 9–14 óra között tartják, ám minden bizonnyal a tanév kezdete után ezen változtatni fognak.
A Biztos kezdet házat a régi tószegi óvoda földszinti termeiben alakították ki, ahol három csoportszoba, egy iroda, konyha és mellékhelyiség áll a rendelkezésre. Az ünnepi beszédek után a helyi segédlelkész, Bereczki Attila-Szabolcs megszentelte és Isten áldását kérte az épületre, illetve a benne zajló tevékenységekre, dolgozókra, családokra. A jelenlévők ezt követően belülről is megtekinthették az épületet, a gyerekek pedig csakhamar birtokukba is vették a játékokat. A zetelaki Biztos kezdet házban már május elejétől zajlanak tevékenységek, jelenleg 15 család kapcsolódott be programjaikba.
 
Hadnagy Éva
 
Forrás: Hargita Népe