Két év elteltével ismét megszervezte Zetelaka Önkormányzata a törvényes előírásoknak megfelelően, azaz a 2006-os évi 448-as jogszabályt szem előtt tartva a község területén alkalmazott személyi gondozók képzését.

Az augusztusban tartott nyolc órás, két részre osztott tréningen a Gyulafehérvári Caritas képzői látták el hasznos tanácsokkal és válaszokkal azt a 28 érintett személyt, akik nap mint nap egyes fokozatba sorolt sérülteket gondoznak, fizikai, szervi, halláskárosult, nemlátó, szellemi, pszichés vagy halmozottan fogyatékkal élőket ápolnak vagy felügyelnek.

Az első napon Sebestyén Lázár pszichológus bemutatója révén követhették nyomon a bizonyos szempontból vagy szempontokból korlátozott személyek jogainak a tiszteletben tartásának a folyamatát, majd Csíki Krisztina egészségügyi főnővér az ellátottak egészségi állapotának felügyeletét (életfunkciók, láz, vérnyomás, vércukor-szint) vázolta elméleti és gyakorlati szinten egyaránt.

Az elsajátított készségekről a képzés résztvevői oklevélhez jutottak, a hangsúly mégis inkább a felkészítő által adott hasznavehető és alkalmazható, újszerű vagy felfrissített ismeretekre tehető a visszajelzések alapján.

 

Szabó – Balázs Attila, szociális munkás

 

Zetelaka, 2019-08-20