A 272/2004-es számú, a gyermekek jogainak védelmét szavatoló törvény, valamint a 691 / 2015 –ös számú kormányhatározat értelmében a külföldön dolgozó szülők, vagy akik tervezik, hogy külföldre mennek dolgozni, kötelesek értesíteni a helyi polgármesteri hivatal szociális közszolgálatát. A szülők egyúttal kötelesek megnevezni egy olyan személyt, gyámot, aki a gyereküknek gondját viseli a távollétük alatt. A gyámsági kérést a bíróság pár napon belül jóváhagyja, de a kereset benyújtásának ingyenes eljárását a községháza intézi.

A gyám 18. életévét betöltött, legfeljebb negyedfokú rokon (nagyszülő, testvér, nagynéni, nagybácsi, unokatestvér) lehet, aki megfelel a gyermeknevelés anyagi és erkölcsi követelményeinek. Az erre vonatkozó, a gyermekek védelmét és jogait biztosító törvények értelmében a szülők 40 nappal az ország elhagyása előtt kötelesek jelenteni ilyen szándékukat a szociális közszolgálaton. Amennyiben a bejelentés elmaradt, akkor az a személy kell megtegye, akire a gyereket rábízták.

Ha a házastársak vagy élettársak egyike megy külföldre dolgozni, abban az esetben is be kell jelenteni a községházán, de nem kell hivatalos gyámot kinevezni.

Az intézkedés azért fontos, mert a gyerek javát szolgálja. Védettséget, biztonságot nyújt a gyereknek, ha van egy gyámja, aki a jogainak a biztosítását és érvényesítését felügyeli (például ha a gyerek táborba, osztálykirándulásra megy, külföldre kirándul, kórházba kerül, orvosi beavatkozásra van szüksége, iskolai problémái vannak, pszichológiai tanácsadásra van szüksége, hivatalos ügyek, személyi igazolvány és más iratok, különböző támogatások, segélyek elintézése, rendezése esetén, ha bántalmazzák, ha elhanyagolják a gyereket).

A családi pótlékban vagy szociális segélyben részesülő családok esetében ezek a juttatások megszűnnek, ha egyik vagy mindkét szülő munkát vállal külföldön.

Érdeklődni és tanácsot kérni a Polgármesteri Hivatal (Zetelaka, Sebestyén Mózes utca 5. szám) Szociális irodájában, vagy elérhetőségeinken lehet (telefonszám: 0266/241112, 0757/027567, e-mail cím: primariazetea@yahoo.com).